Hopp til hovedinnhold
Bilde av mann som får øyeundersøkelse med spaltelampe.Foto: Shutterstock

Øyefaget: Informasjon til fastleger

av Kim Amundsen

Det er etablert et samarbeid mellom Øyeavdelingen Oslo universitetssykehus (OUS) og avtalespesialister i ansvarsområdet vårt (Oslo, Kongsvinger-kommunene og Akershus utenom Asker, Bærum og Vestby) om arbeidsfordeling for å ivareta spesialisthelsetjenestene innen øyesykdommer. Hensikten er å legge til rette for koordinering av tjenestetilbud og god utnyttelse av ressursene slik at pasienter med øyetilstander får riktig behandling på rett nivå.

Ved mistanke om øyesykdom skal fastleger som hovedregel henvise til avtalespesialister i øyesykdommer:

  • Fastlegen bør spørre/undersøke om pasienten har vært hos en avtalespesialist før og henvise dit først.
  • Henvisning bør som hovedregel sendes til avtalespesialist innad i eget fylke.
  • Med mindre pasienter er i et pågående behandlingsforløp ved Øyeavdelingen OUS for samme tilstand eller det antas å være så alvorlig at sykehusbehandling er nødvendig (som øyeskade med behov for kirurgi) skal også øyeblikkelig hjelp på hverdager som hovedregel kanaliseres først til avtalespesialist. Utenom ordinær arbeidstid og i helger kontaktes vaktlege ved Øyeavdelingen OUS.

Avtalespesialister starter og gir nødvendig helsehjelp. Ved behov og indikasjon kan avtalespesialister henvise til Øyeavdelingen OUS for den subspesialiserte diagnostikk og behandling som til enhver tid tilbys der. 

Ved mistanke om brytningsfeil/brillebehov (inkludert hos barn over 10 år) bør fastleger henvise til optikere.

Tørre øyne gir ikke rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Fastleger kan starte behandling med kunstig tårevæske. Individuelle forhold kan imidlertid endre rettighetsstatus eller frist for start av helsehjelp for enkelte pasienter slik som Sjøgrens syndrom, sekundære korneaforandringer, grad av plager og livskvalitet.

Behandling med lokale kortisondråper bør iverksettes av øyeleger.

Ønsker du mer informasjon om avdelingen finner du dette på avdelingens hjemmeside.