M-kopper kan forveksles med andre tilstander – risiko for manglende testing og diagnose
Infeksjonen som kan overses
I en artikkel fra Oslo Universitetssykehus sin blogg Ekspertssykehuset skriver Olafiaklinikken om sine erfaringer med m-kopper.
M-kopper, en slektning av koppeviruset, kan smitte fra infiserte dyr og mellom mennesker. Og ja, aper kan også få det, men det er gnagere og ekorn som er verter for viruset. M-kopper kommer i to hoved varianter: «type 1» og «type 2» som i lang tid har vært endemisk i visse afrikanske land. I 2022 fikk vi en skikkelig overraskelse i Vesten, spesielt blant menn som har sex med menn (msm) – takket være m-kopper type 2.
De første symptomene på m-kopper er ofte feber, tretthet og hodepine, samt muskelsmerter og nedsatt allmenntilstand. Etter noen dager utvikler det seg ofte et kløende, makulopapuløst utslett som gradvis blir til vesikler og pustler. Lesjonene oppstår som regel på eksponeringsstedet, tørker inn, får skorpe og faller til slutt av. Olafiaklinikken har erfart at pasienter kan få en, få eller flere hudlesjoner som ligner på herpes, mollusker, syfilissår eller andre hudinfeksjoner. I flere tilfeller har m-kopper også vært årsak til smertefull betennelse i endetarmen (proktitt).
Pensel-prøve til laboratorietesting er avgjørende for å stille riktig diagnose. De fleste blir friske i løpet av 2-3 uker uten behandling. Noen kan i midlertid ha behov for smertelindring, eventuelt sykehusinnleggelse.
Håndtering av m-kopper i Oslo kommune
Norge har en strategi om eliminasjon av m-kopper, dvs. at vedvarende innenlands person-til-person-smitte ikke skal forekomme i Norge. Det er utarbeidet et informasjonsskriv for hvordan m-kopper skal håndteres i Oslo kommune. Les mer på det vedlagte informasjonsskrivet.
Forekomst
- Tilfeller i 2024 – 15 i Norge, hvorav 14 av disse i Oslo.
- Så langt har det kun vært kjente tilfeller blant menn som har sex med menn (msm).
- Norge har til nå ikke hatt tilfeller av «type 1».
Vaksinasjon
Det tilbys vaksine både før og etter man kan ha blitt eksponert for smitte. Det er den samme vaksinen (Imvanex) som benyttes i begge tilfeller.
Primær Preventiv Vaksine (PPV) tilbys til personer som er vurdert å ha høy risiko for smitte – les mer på FHI her.
I Oslo kommune tilbys denne vaksinen til risikogrupper hos Nydalen vaksinesenter – les om vaksinetilbudet her.
Posteksponeringsvaksine (PEPV) tilbys personer med kjent eksponering og høy risiko for smitte etter individuell vurdering.
PEPV skal gis så snart som mulig, og innen 4 dager etter eksponering. For grupper med høy risiko for alvorlig sykdom kan PEPV gis innen 14 dager.
I Oslo kommune er det bydelene som er ansvarlig for PEPV
Saken skrevet i samarbeid med smittevernoverlege Fredrik Rønning Iversen, Oslo kommune