Støtte til prosedyrer som kan gjøres utenfor sykehus
Vi er nå inne i vintersesongen og det er høyt trykk i helsetjenesten. Det er derfor ønskelig å rette et ekstra fokus på samhandling om pasienter som kan behandles uten innleggelse i sykehus. Ahus har et ambulerende sykepleieteam som kan støtte ved behov for hjelp, både fastlege og sykehjemslege kan ta dirkete kontakt. Ambulerende sykepleieteam reiser ut og gir gratis opplæring og veiledning til helsepersonell i Akershus Universitetssykehus HF (Ahus) sitt opptaksområde. Ambulerende sykepleieteam er tilgjengelig på telefon mellom 09 og 15 på hverdager. Tlf: 957 81 789.
Under finner du noen eksempler på hvordan teamet kan benyttes:
Pasientcase 1 suprapubisk kateter:
Rullestolbruker som må ha hvit pasienttransport til og fra sykehuset for å bytte sitt suprapubiske kateter. Urologisk poliklinikk tar kontakt med Ambulerende sykepleieteam for å avtale videre bytte av kateteret utenfor sykehus. I dette tilfellet var det et sykehjem som skulle bytte kateteret og det var behov for opplæring i prosedyren. Ambulerende sykepleieteam reiser ut til sykehjemmet og gjennomfører opplæring og veileder to sykepleiere gjennom prosedyren komplikasjonsfritt. Resultatet er at sykehjemmet har ansvar for videre bytter slik at pasienten ikke trenger å reise inn poliklinisk igjen ved rutinebytter eller om kateteret skulle gå tett. Sykehjemmet (inkludert sykehjemslege) kan ta kontakt med Ambulerende sykepleieteam ved behov for bistand videre.
Her er link til opplæringsfilm på bytte av suprapubisk kateter: Film: Bytte av suprapubisk kateter – Kompetansebroen
Pasientcase 2 gastrostomiknapp:
Ambulerende sykepleieteam blir kontaktet av gastro poliklinikk angående pasient med gastrostomiknapp (PEG) som er henvist inn til de av fastlege. Det mistenkes at knappen har feil størrelse og det er ønskelig å unngå at pasienten må reise inn til poliklinikken for å måle til ny knapp og bytte den. Teamet avtaler med hjemmetjenesten å bistå med tilmåling av ny knapp, samt gi opplæring i bytte av knappen. Slik kan prosedyrene knyttet til knappen håndteres i pasientens hjem. Ambulerende sykepleieteam reiser hjem til pasienten sammen med hjemmetjenesten. Tilmåling av ny knapp og bytte går komplikasjonsfritt og hjemmetjenesten overtar ansvaret for oppfølging av dette videre. Hjemmetjeneste eller fastlege kan kontakte Ambulerende sykepleieteam ved behov for bistand videre.
Her er link til opplæringsfilm på bytte av gastrostomisonde: Film: Bytte av gastrostomisonde – Kompetansebroen
Pasientcase 3 blodtransfusjon utenfor sykehus:
Ambulerende sykepleieteam blir kontaktet av lege på et sykehjem i opptaksområdet angående pasient med Hb under 8. Geriatrisk pasient som ikke skal utredes og det er antakeligvis behov for jevnlige blodtransfusjoner. Ønskelig å transfundere pasienten med to poser erytrocytter (SAG) på sykehjemmet, slik at pasienten slipper belastningen med å reise inn til sykehuset for å få gjennomført dette. Det avtales tid for gjennomføring av blodtransfusjon og sykehjemmet sender inn nødvendige blodprøver til Blodbanken Ahus. På transfusjonsdagen henter Ambulerende sykepleieteam blodet på blodbanken og kjører ut til sykehjemmet med det. Teamet deltar i ID-kontroll og kontroll av blodproduktene og er tilstede på sykehjemmet de første 15 minuttene av transfusjonen. Sykehjemmet overtar deretter ansvaret for resten av transfusjonen. Sykehjemslegen er tilstede på sykehjemmet under hele transfusjonen slik at ansvarlig sykepleier kan få bistand raskt om det skulle være behov. Transfusjonen går komplikasjonsfritt. Denne pasienten ble transfundert flere ganger på sykehjemmet, med noen ukers mellomrom.
Link til film om blodtransfusjon utenfor sykehus: Film: Blodtransfusjon utenfor sykehus – Kompetansebroen
Felles for eksemplene som er nevnt er at det sikres trygge helsetjenester til pasienten på lavest mulig tjenestenivå. Det har blitt gjennomført en kompetanseheving slik at kommunene kan ivareta pasientene videre der de er. Dette oppleves også svært besparende for pasientene, da det kan være en belastning å transporteres til og fra sykehuset.
I tillegg til praktisk bistand og opplæring har teamet aget 27 opplæringsfilmer av forskjellige sykepleieprosedyrer. Disse ligger tilgjengelig på Kompetansebroen. Her finnes det film av alt fra innleggelse av VAP-nål til bytte av gastrostomitube.
Alle opplæringsfilmene finner du her: Film: Ambulerende sykepleieteam: Opplæringsfilmer – Kompetansebroen
Ambulerende sykepleieteam er tilgjengelig på telefon mellom 09 og 15 på hverdager. Tlf: 957 81 789.
Ikke nøl med å ta kontakt!