Når du har fått oversikt og kontroll på “B” respirasjon går du videre til “C” sirkulasjon. Sirkulasjonssystemet består av hjertet, årer og sirkulerende væske (blod).
Det er flere måter å observere status i sirkulasjonsarbeidet. Blant annet gjennom kapillær fylling, puls, blodtrykk og urinproduksjon.
Kroppens største organ, huden, kan også gi nyttig informasjon om kroppens sirkulasjon. Tørr og varm hud tyder på god sirkulasjon, mens kald og klam hud tyder på dårlig sirkulasjon med fare for brist i oksygenforsyningen.
Her finner du tre filmer som har betydning for vurdering av sirkulasjonssystemet:
Du finner også en tekstboks som omhandler sepsis. Sepsis er en alvorlig sykdomstilstand som det er viktig at alt helsepersonell har kunnskap om.
Kapillær fyllingsgrad er tiden det tar for sirkulasjonssystemet å fylle opp kapillærene (de aller minste blodårene) etter at de er tømt for blod. Dette er en rask måte å kartlegge personens mikrosirkulasjon på uten bruk av utstyr.
Normal fyllingstid er 2 sekunder. Tar det lengre tid for huden å få tilbake normal farge, kan det være et tegn på dårlig sirkulasjon.
Pulsen er den bølgen som forplanter seg i blodkarene gjennom hjertets pumpebevegelser.
Ved å telle frekvens og vurdere rytme og fylde gir pulsen oss et raskt bilde av hjertets funksjon.
Pulsen telles og vurderes ved å palpere (ta på). Bruk fingrene og sørg for at du kjenner pulsen godt før du starter å telle.
Puls skal ikke leses av elektroniske apparater, da man mister verdifull informasjon som rytme, fylde og regelmessighet.
Normalverdier for voksne er 55-90 regelmessige slag/min (VAR Healthcare).
Blodtrykk er en viktig parameter for å vurdere kvaliteten på sirkulasjonen.
Blodtrykk er trykket mot åreveggen som blodet utgjør når det sirkulerer gjennom kroppen.
Normalverdier for en frisk voksen person angis å være mellom 100/60 og 140/90 (VAR Healthcare). Vær obs på individuelle normalverdier.
Sepsis er en livstruende organsvikt som oppstår på grunn av en alvorlig infeksjon.
Sepsis er en reaksjon på bakterier som kommer over i blodbanen og som kroppens infeksjonsforsvar overreagerer på. Dette medfører skader på en rekke av kroppens organer og funksjonene til disse organene svikter. Sepsis kan utvikle seg fra små kutt eller rift som blir betente, eller fra en uskyldig urinveisinfeksjon, lungebetennelse og lignende.
Hvis en person har mistenkt eller bekreftet infeksjon og tegn på dårlig allmenntilstand, skal helsepersonell alltid spørre seg selv: “Kan det være sepsis?”
Sepsis er en av de vanligste dødsårsakene i verden.
Sepsis kan være vanskelig å oppdage tidlig, først og fremst fordi symptomene kan være diffuse. Spesielt hos eldre kan det være atypiske symptomer og vanskelig å fange opp symptomene i tide.
På grunn av dette er det viktig å ha gode rutiner på observasjoner og målinger av vitale funksjoner ved mistanke om eller verifisert infeksjon. NEWS2 (National early warning score) og qSOFA (Quick SOFA) er skåringssystemer utviklet for å tidlig fange opp risiko for organsvikt/sepsis.
Hvis mulig infeksjon og NEWS2 = eller > 5 skal sepsis mistenkes og utredning starte. Rask behandling er avgjørende.
Tiltak for at sepsis oppdages og pasienten kommer tidlig til riktig behandling er: