Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Barn og unge med nevroutviklingsforstyrrelser
Bydelene Ullern, Vestre Aker, og Frogner har etablert et samarbeidsprosjekt med Helseetaten og BUP Vest for å styrke arbeidet rettet mot barn og unge med nevroutviklingstilstander. Målet er å styrke tjenestetilbudet gjennom en helhetlig tilnærming og et forpliktende samarbeid.
Et tverrfaglig og forpliktende samarbeid mellom tjenestene, på lag med innbyggerne.
Bakgrunn
Bydelene Ullern, Vestre Aker, og Frogner har etablert et samarbeidsprosjekt med Helseetaten og BUP Vest for å styrke arbeidet rettet mot barn og unge med nevroutviklingstilstander. Målet er å styrke tjenestetilbudet gjennom en helhetlig tilnærming og et forpliktende samarbeid. Dagens tjenester oppleves av mange som fragmenterte, med manglende koordinering og samarbeid. Dette går ut over innbyggere som lever med nevrotilstander. Arbeidet er et av innsatsområdene i porteføljeplanen til Helsefellesskap Oslo, i delportefølje Psykisk helse, barn og unge.
Hva er nevrotilstander?
Mange kjenner kanskje begrepet nevroutviklingsforstyrrelser bedre. Tilstander innenfor dette området innbefatter diagnoser som autisme, Tourettes syndrom, hyperkinetiske forstyrrelser (ADHD), og språkforstyrrelser. Dette er tilstander som krever et livsløpsperspektiv og ofte omfattende samarbeid på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer.
Samarbeidsprosesser
Prosjektet gjennomfører et omfattende arbeid knyttet til utvikling av samarbeidsprosesser og modeller, med fokus på evaluering og identifisering av samarbeidsmuligheter. Dette inkluderer utvikling og etablering av tiltak, identifisering av utfordringer, og diskusjon om samarbeidsmuligheter. Forventede resultater inkluderer økt forståelse av målgruppen, tydelige samarbeidsstrukturer, identifiserte løsninger og en implementeringsplan.
Resultat
Prosjektet har så langt resultert i flere konkrete tiltak som kan benyttes på tvers av bydelene. Dette inkluderer møteplasser for ungdom, utviklingsgrupper for barn, foreldreprogrammer, samt støtte for foreldre til barn med ADHD/Tourettes syndrom. Samarbeidet inkluderer også tiltak som sommerjobber og aktivitetstilbud for barn og unge.
På operativt nivå vil det opprettes lokale samarbeidsfora i hver av bydelene, hvor BUP vil ha faste månedlige møter. Dette forumet vil være dedikert til komplekse saker der det er behov for samordning og oppgavefordeling mellom bydelene og BUP.
Gjennom dette prosjektet tar man et viktig skritt mot å skape et samarbeidsnettverk som gir bedre tjenester for barn og unge med nevroutviklingsforstyrrelser. Et tverrfaglig og forpliktende samarbeid viser seg å være nøkkelen for å adressere de unike utfordringene denne målgruppen møter, og for å gi dem en trygg vei mot en bedre fremtid.
Hvor står arbeidet i dag og veien videre
Implementering fra dag én har vært en sentral forutsetning for prosjektets suksess. En strategisk tilnærming har vært nøkkelen for å inkorporere prosjektet i bydelenes overordnede planleggingsdokumenter. Det sikrer en bærekraftig og varig effekt av de implementerte tiltakene, og viser engasjementet for å innlemme endringene på en helhetlig måte.
Fokuset i den siste delen av prosjektperioden rettes mot kompetanseheving og ytterligere samordning av tjenester. Dette innebærer å styrke kompetansen til fagpersonell som jobber med nevroutviklingsforstyrrelser og ytterligere forbedring av samarbeidet mellom ulike tjenester. Å vektlegge kompetanseheving vil bidra til bedre forståelse av målgruppens behov og optimalt utnytte tilgjengelige ressurser.
Kontaktinformasjon: