Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Forskningsprosjektet AgeCare

Utvikling og utprøving av verktøy for diagnostiseringsstøtte ved utredning av demens. I Agecare skal en algoritme («AD Digital Avatar») utvikles, basert på kunstig intelligens. Videre skal det utvikles et verktøy for diagnostiseringsstøtte («AD Cockpit»). Dette skal testes ut på pasienter i kommunehelsetjenesten.

Flyfoto av svingete veien i vakre høstskogen. Foto: ShutterstockFlyfoto av svingete veien i vakre høstskogen. Foto: Shutterstock

En ny norsk studie viser at to av tre eldre med demens har ikke fått demensdiagnose. Mange eldre lever i dag altså med kognitiv svikt uten å ha blitt utredet for demenssykdom eller uten at utredningen har resultert i en diagnose. Hovedregelen er at eldre med kognitiv svikt skal utredes i kommunehelsetjenesten. Flere fastleger opplever det som utfordrende å konkludere med diagnose ved kognitiv svikt, og spesialisthelsetjenesten rapporterer at de mottar henvisninger på pasienter som egentlig skulle ha blitt utredet i kommunehelsetjenesten.

I framtiden vil sykdomsmodifiserende behandling bli tilgjengelig for noen demenssykdommer. I kommunehelsetjenesten vil det derfor bli behov for å utrede enda flere for demens, på et tidligere tidspunkt og med større presisjon enn nå.

Hensikten med AgeCare-prosjektet er å utvikle digitale verktøy som kan fungere som beslutningsstøtte for fastleger i prosessen med å diagnostisere demens.

Bruk av kunstig intelligens (KI)

Kunstig intelligens (KI) brukes i dag som diagnostiseringsstøtte på flere områder i helsesektoren, og Helsepersonellkommisjonen peker på at KI kan bidra til å forbedre og effektivisere den norske helsetjenesten. Bruk av KI-baserte verktøy vil kunne gi beslutningsstøtte til fastlegene i demensutredning, og gjøre det mulig for dem å diagnostisere flere, tidligere og med større presisjon.

I Agecare skal en algoritme («AD Digital Avatar») utvikles, basert på kunstig intelligens. Videre skal det utvikles et verktøy for diagnostiseringsstøtte («AD Cockpit»). Dette skal testes ut på pasienter i kommunehelsetjenesten.
Nasjonalt senter for aldring og helse skal i samarbeid med Helseetaten i Oslo kommune jobbe med denne uttestingen. Det vil bli innhentet informasjon fra sentrale aktører i utredning av demens i kommunehelsetjenesten ved hjelp av intervju og spørreundersøkelser. Informasjonen skal brukes i planleggingen og utformingen av de digitale verktøyene. En referansegruppe er også under etablering. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd og ledes av Ole Andreassen ved Universitetet i Oslo.

Spørsmål om prosjektet?

Ta kontakt med prosjektleder Ole Andreassen, e-post: ole.andreassen@medisin.uio.no