Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt
Oslo

Palliasjon i Oslo

I denne artikkelen kan du som helsepersonell få bedre innsikt i det palliative tilbudet som finnes i hovedstadsområdet.

Illustrasjonsbilde av menneske liggende i seng med helsepersonell sittende på sengekanten, med hjerte og planter rundt. Ment å illustrere palliasjon.Illustrasjonsbilde: Shutterstock
Akershus universitetssykehus

Palliativ avdeling Akershus universitetssykehus tilbyr lindrende behandling til kreftpasienter og andre pasienter med alvorlig livsbegrensende sykdom. Sykehuset har som mål å bidra til best mulig livskvalitet for pasienter og pårørende gjennom å skape en trygg ramme hjemme og på sykehus.

  • Palliativ avdeling, kontakt på telefon: 67 96 00 00.
  • Palliativt sengeområde, kontakt på telefon: 67 96 68 50.
  • Palliativt team Ahus, kontakt på telefon: 67 96 89 57.
  • Palliativt team Kongsvinger, kontakt på telefon: 62 88 72 00.
Diakonhjemmet sykehus

Palliativt team Diakonhjemmet er et tilbud til pasienter som bor i sykehusets sektor, og som har kronisk kreftsykdom hvor helbredelse ikke er mulig. Tilbudet omfatter både inneliggende og hjemmeboende pasienter. Teamet legger vekt på samarbeid med annet helsepersonell både internt og eksternt. Direktekontakt til Palliativt team på telefon på 22 45 41 01

Lovisenberg diakonale sykehus

Lovisenberg lindring og livshjelp

Lovisenberg lindring og livshjelp (LLL) er en enhet ved Lovisenberg Diakonale sykehus (LDS). LLL er et palliativt senter i spesialisthelsetjenesten og tilbyr avansert lindrende behandling, pleie og omsorg til pasienter med uhelbredelig sykdom og til døende.

  • Døgnenhet: Vanligvis 7-10 dagers opphold for pasienter over 18 år fra helseregion Sør-Øst. Tilbud for palliative pasienter med sammensatte fysiske, psykiske, sosiale og/eller eksistensielle behov, inkludert behov for tett oppfølging av pårørende og spesielt fokus på barn som pårørende. Enheten har 12 enerom med overnattingsplass til pårørende. Etter dødsfall tilbud om ettersamtale med pårørende og deltagelse i etterlattegruppe. Enheten har ikke ø-hjelpsfunksjon, men tar imot pasienter etter søknad hvor de med størst palliative behov prioriteres. Inntaksmøte fortløpende (daglig) ved nye søknader. Ca. syv pasienter innlegges per uke, dvs. at høyt prioriterte pasienter kan tas imot i løpet av få dager.
    Direktekontakt døgnenhet på telefon 23 22 51 50.

Lovisenberg livshjelpssenter

Består av Lindrende poliklinikk, Lindrende dagbehandling (gruppebasert tilbud) og Lindrende team. Poliklinisk tilbud for palliative pasienter og deres pårørende. Lindrende team har tilsyn til pasienter på hele LDS, og har ambulant oppfølging av pasienter i LDS sektor. I tillegg samarbeid med helsehus/sykehjem i bydelene som LDS har ansvar for. Direktekontakt Lovisenberg livshjelpsenter på telefon 23 22 51 70.

Oslo universitetssykehus
  • Seksjon for lindrende behandling (SLB) er en enhet i Avdeling for kreftbehandling. Seksjonen har en egen sengepost, Sengepost 6 Sør, et palliativt team som kan tilse pasienter innlagt på andre sengeposter og et ambulant team som kan reise hjem til pasienter bosatt i en av bydelene hvor OUS har lokalsykehusansvar. I tillegg har leger og sykepleiere ved seksjonen polikliniske konsultasjoner, både ved fysisk oppmøte og per telefon.
  • Sengepost 6 Sør Radiumhospitalet: Telefon 22 93 41 15.
  • Palliativt team og poliklinikk Radiumhospitalet: Telefon 22 93 54 90.
  • Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling Helse Sør-Øst (KLB). Kontakt kan gjøres på e-post: kslb@ous-hf.no eller telefon 22 93 40 16.
  • Regionalt palliativt team for barn og unge (PALBU).
    Kontakt på e-post: palbu@ous-hf.no eller på telefon 90 11 90 62.
Oslo kommune

Kreftkoordinator/koordinator for alvorlig syke

Alle bydeler i Oslo har en eller to spesialsykepleiere med et spesielt ansvar for oppfølging av pasienter med kreft eller annen alvorlig sykdom. Du kan lese mer om tilbudet og direkte kontaktinformasjon på egen nettside for Oslo kommune.

Helsehus

Solvang helsehus, Lindrende avdeling: Tilbud til alvorlig syke og døende pasienter med behov for lindrende behandling. Avdelingen har spesialkompetanse innen palliativ behandling, pleie og omsorg og tilbyr opphold av kortere og lengre varighet. Enheten har 16 enerom.

Det tilbys også palliativ behandling ved helsehusene Solfjellshøgda, Ullern og Lilleborg.

Andre tilbud

Fransiskushjelpen

Fransiskushjelpens Pleietjeneste: Tilbyr palliativ behandling og omsorg til alvorlig syke og døende pasienter som ønsker og kan være hjemme. Består av sykepleiere med spesialkompetanse innen palliasjon og kreftomsorg, samt en rådgivende lege. Ansvar for symptomlindring, inkludert smertepumper, i hjemmet. Sykepleier med døgnkontinuerlig vaktfunksjon. Tilbyr avlastning i form av nattevakter (10 timer) og dagvakter (3 timer). Støtte og veiledning til familie og pårørende inkludert ettersamtale ved dødsfall.
Familiehjelperen: Praktisk og sosial støtte til barn og unge som er pårørende i familier hvor en av foreldrene er alvorlig syk.
Sorgtjenesten: Tilbyr individuell samtale med etterlatte og plass i egnet sorggruppe. Direktekontakt til Fransiskushjelpen på telefon 22 70 76 80.

Gatehospitalet

Tilbud til pasienter som har sammensatte somatiske helseproblemer og alvorlig rusmiddelavhengighet. Tilbyr opphold ved sykdom som ikke krever sykehusinnleggelse, samt medisinsk døgnpleie i livets siste fase. Personalet har videreutdanning innen kreftbehandling, palliasjon, diakoni, psykisk helse og rus. Enheten består av 24 sengeplasser hvorav tre er øremerket palliativ behandling. Du kan lese mer om Gatehospitalet her.

Sorgstøtte

Lokal redaksjon Oslo har utarbeidet en ressurs som beskriver ulike sorgstøtteressurser i Oslo, som kan være nyttige som helsepersonell å ha kjennskap til.

Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling

Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling (KLB) i Helse Sør-Øst skal være en ledende aktør innen kunnskapsbasert lindrende behandling i helseregionen.
Her finner du som helsepersonell mer informasjon om forskning på palliasjon, aktuelle handlingsplaner og andre fagressurser innenfor fagfeltet.

Palliativt nettverk i Oslo

Palliativt nettverk i Oslo inkluderer sykepleiere fra ulike institusjoner som sykehus, sykehjem og hjemmesykepleie, samt andre fagfolk som arbeider med palliasjon og kreftomsorg i Oslo.