Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
SAM-AKS i Innlandet
SAM-AKS står for samhandling mellom alderspsykiatrisk avdeling i Sykehuset Innlandet og kommunale sykehjem.
SAM-AKS ble etablert i 2010. Det inngås avtaler mellom sykehjem i Innlandet og alderspsykiatrisk avdeling som fornyes hvert tredje år.
SAM-AKS bygger på Helsedirektoratets Nasjonal faglig retningslinje om demens for utredning og oppfølging av pasienter i kommunene. Utredningen er til hjelp for å avklare pasientens helsesituasjon, og for planlegging og evaluering av miljørettede og medikamentelle tiltak i tråd med personsentrert omsorg.
Sentrale oppgaver for SAM-AKS:
- Jevnlig kontakt mellom samarbeidspartnerne i form av besøk, epost, videokonferanse og telefonkontakt
- Systematisert kartlegging av pasienter for planlegging og evaluering av behandling, med årlig oppfølging
- Opplæring og undervisning av personalet innenfor temaer som berører alderspsykiatri og miljøbehandling
- Faglige diskusjoner
- Veiledning ved bruk av TID, Tverrfaglig Intervensjonsmodell ved utfordrende atferd
- Utredning og bistand til behandling av henviste pasienter med alderspsykiatriske tilstander (uavhengig av om kommunen har en avtale med SAM-AKS eller ikke)
- Kontakt mellom leger i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten
Ved store atferdsmessige- og psykiske utfordringer kan pasienter henvises til Alderspsykiatrisk avdeling, gjerne i samråd med sykepleieren/vernepleieren som er kommunens kontaktperson.
Kartlegging
SAM-AKS vektlegger systematisert kartlegging av pasienter for planlegging og evaluering av behandlingen. Målet er at alle pasienter som legges inn i sykehjem som deltar i SAM-AKS samarbeidet kartlegges med SAM-AKS III kartleggingsverktøy og at denne kartleggingen inngår som en del av utredningstilbudet i sykehjemmet.
SAM-AKS følger Helsedirektoratets anbefalinger for utredning og oppfølging av pasienter i kommunene. Utredningen er til hjelp for å avklare pasientens helsesituasjon, og for planlegging og evaluering av miljørettede og medikamentelle tiltak i tråd med personsentrert omsorg.
Hva kartlegges?
Områder som kartlegges er blant annet sykehistorie, fysisk helse, kognitive funksjoner, smerter, depresjonssymptomer, atferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens, fungering i dagliglivet, livskvalitet, tidligere livshistorie, bruk av legemidler.
Hvordan skjer kartleggingen?
Personale i kommunen får opplæring i bruk av kartleggingsverktøy av
sykepleiere/vernepleiere fra Alderspsykiatrisk avdeling. De får tilbud om undervisning og veiledning ved behov. Personalet i sykehjemmet gjennomfører kartleggingen ved observasjoner av pasienten og ved samtaler med pasient og pårørende.
Veiledning
Veiledning ved bruk av TID, Tverrfaglig Intervensjonsmodell ved utfordrende atferd.
Vi oppfordrer kommunene til å ha et eget team av TID administratorer og TID kursholdere som kan drifte utredning, veiledning og refleksjon gjennom den strukturerte TID-modellen.
SAM-AKS teamet kan bistå i veiledning rundt pasienter som kartlegges etter avtale. Ved kompliserte utredninger og ved store atferdsmessige- og psykiske utfordringer anbefales det at pasienter henvises til Alderspsykiatrisk avdeling, gjerne i samråd med sykepleier/vernepleier som er kommunens kontaktperson gjennom SAM-AKS.
Tjenester SAM-AKS kan tilby:
- Veiledning med bruk av TID
- Støtte til nye TID administratorer i kommunene i Innlandet
- Marte Meo veiledningsmetode
- Utdanning av Marte Meo veiledere
Opplæring
Opplæring og undervisning av personale i Innlandet innenfor temaer som berører alderspsykiatri og miljøbehandling:
- Opplæringsdager i bruk av utredning- og kartleggingsverktøy til bruk i SAMAKS
- Tema etter bestilling
- Koordinering av ABC-opplæring med fagseminarer
- TID modellens kursholderkurs eller TID basiskurs
- E-læringskurs utviklet i Læringsportalen SI
Forskning
Forskningssenter for Aldersrelatert Funksjonssvikt og Sykdom (AFS) er ansvarlig for forskningen i SAM-AKS. I SAM-AKS ønsker man blant annet å undersøke forløp av sykdommer og symptomer blant eldre som legges inn på sykehjem, og finne ut hvilke biologiske eller psykososiale forhold som virker inn. Hensikten er å gi oppdatert kunnskap om eldre i kommunehelsetjenesten og å finne ut av hvordan ressurser best kan brukes for å tilpasse tilbudet til pasientgruppens behov.
Data fra SAM-AKS og REDIC som er benyttet i ulike studier.
Liste over publikasjoner basert på SAM-AKS og REDIC data.
Oversikt over hvilke opplysninger som samles inn i SAM-AKS
NYLIG PUBLISERT ARTIKKEL BASERT PÅ DATA FRA SAM-AKS:
Pain in nursing home residents with dementia and its association to quality of life