Logg inn eller lag ny bruker for å legge til som favoritt
Samarbeidsprosjekt om lindrende behandling i hjemmet
Siden 2022 har Bydel Gamle Oslo (BGO) og Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS) jobbet med et samarbeidsprosjekt om lindrende behandling.
Siden 2022 har Bydel Gamle Oslo (BGO) og Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS) jobbet med et samarbeids-prosjekt om lindrende behandling. Prosjektet handler blant annet om å utvikle en modell for samarbeid rundt lindrende behandling og omsorg i hjemmet for alvorlig syke pasienter og deres pårørende, og på den måten tilrettelegge og sikre en verdig død hjemme. Prosjektet ble initiert av bydel Gamle Oslo.
I første fase av prosjektet ble det utarbeidet en samarbeidsmodell som nå i fase 2 (01.01.23 – 31.12.23) testes ut i praksis. Gjennom samarbeidet med de ulike aktørene vil det også bli utarbeidet en modell for kompetanseheving innen tjenesten i EHH knyttet til lindrende behandling og omsorg for alvorlig syke pasienter og deres pårørende. Kreftkoordinator og fagsykepleiere i EHH vil utarbeide prosedyrer og holde kurs, ev. i samarbeid med Fransiskushjelpen og LLL. Vi vil ta i bruk og teste ut medisinskrin som er godkjent lokalt i samarbeid med bydelsoverlege, kreftkoordinator, LLL og fagsykepleiere i bydel. Ønsket med dette medisinskrinet er å potensielt minske ansatte i hjemmetjenestens arbeidsmengde. Samarbeid med apotek er sentralt her. Det er avklart hvem som er ansvarlig for revideringer av retningslinje og medisinskrin og når revideringer skal gjøres.
Treårig prosjekt
Prosjektet startet i 2022 og strekker seg over en periode på tre år. I første fase av prosjektet ble det blant annet utviklet en samarbeidsmodell og arbeidet med å sikre kompetanse har hatt stort fokus. I fase 2, som har pågått fra
01.01.23 til 31.12.23, ble en samarbeidsmodell testet ut. Gjennom dette samarbeidet ble det også utarbeidet ulike kompetansehevende tiltak knyttet til samhandling, koordinering og kompetanseheving innen tjenesten i Enhet helse og hverdagsmestring (EHH), knyttet til lindrende behandling og omsorg for alvorlig syke brukere og deres pårørende.
Her er eksempler på ulike aktiviteter og samarbeidsarenaer som har vært gjennomført i fase 2:
- Kreftkoordinator og fagsykepleiere i EHH har utarbeidet prosedyrer, gjennomført mange kompetansehevende tiltak; laget videoer, pop-up undervisning, faglunsjer, holdt kurs, noe i samarbeid med Fransiskushjelpen og Lovisenberg Lindring og Livshjelp (LLL). Tjenesten har også samlet og sikrer dokumentasjon av obligatoriske kurs gjennom kompetansemodulen.
- Det har blitt tatt i bruk, og testet ut, medisinskrin (som inneholder de 4 medikamentene som benyttes i livets sluttfase). Dette medisinskrinet er godkjent og nedfelt i retningslinjer for livets sluttfase. Medisinskrinet er godkjent av bydelsoverlege, kreftkoordinator, Lovisenberg Lindring og Livshjelp og fagsykepleiere i bydel. Bruk av medisinskrin er viktig for å sikre en verdig hjemmedød samtidig bidrar det til å sikre kvalitet, rett ressursbruk og kompetanse i tjenesten. Samarbeid med apotek er sentralt her og en avtale med et lokalt apotek er opprettet.
- Retningslinjene som ble laget i 2022 er revidert i 2023.
Retningslinjer for palliasjon i livets sluttfase
2 sykepleiere er i en periode ansatt i prosjektstillinger, de jobber 50% i bydel og 50% på LDS. Disse startet i stillingene 01.09.23, og på kort tid har vi oppnådd mange gevinster for både bydel, sykehus, innbyggere og pårørende. EHH og LDS/LLL har så langt sett at dette arbeidet også gir gevinster innenfor andre
områder enn palliasjon, og ønsker derfor å fortsette dette tette samarbeidet i tiden fremover.