Skjul områdevelger
Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Sorgstøtteressurser

I denne artikkelen finner du oversikt over felles ressurser for aktører i Helsefellesskap Oslo knyttet til sorgstøttetilbud i Oslo.

Oslo universitetssykehus (OUS)

Prestetjenesten

Tilbud for inneliggende pasienter og deres pårørende. Tjenesten har prester fra Den norske kirke og imam.

Kontaktinformasjon: Koordinator Nina Zimmer, telefon 91 17 08 92.

Samtalepartnertjenesten

Kan skaffe samtalepartnere fra de fleste meningheter og trossamfunn.

Kontaktinformasjon: Koordinator Nina Zimmer, telefon 91 17 08 92.

Sorggruppe for foreldre som har mistet nyfødt barn

Foreldre som har mistet nyfødte barn i Oslo får tilbud om å være med i sorggruppe. Det er rundt ti samlinger over ti måneder.

Kontaktinformasjon: Telefon 22 11 87 80 (vaktrom nyfødtintensiv).

Sorgstøtte for barn og ungdom

For pasienter og pårørende fra 4-18 år og deres familier. Krever henvisning. Tilbudet er hovedsakelig aldersinndelte grupper som møtes syv ganger. Oppstart er to ganger per år.

For mer informasjon, se egen nettside til Lærings- og mestringssenteret.

Akershus universitetssykehus (Ahus)

Sorggrupper for barn/ungdom og foreldre

Har et tilbud til bydelene i sitt opptaksområde; Alna, Grorud og Stovner. Krever henvisning og er et samarbeid mellom OUS og Ahus.

Kontaktinformasjon: Besøk gjerne nettsiden til Ahus.

Prestetjeneste

Tilbud for inneliggende pasienter og deres pårørende. Tjenesten har prester fra Den norske kirke og imam.
For mer informasjon om tjenesten se egen hjemmeside ved Ahus sykehus.

Lovisenberg diakonale sykehus (LDS)

Prestetjenesten

LDS har egen prestetjeneste. Prestene står til disposisjon både for pasienter og pårørende, inneliggende pasienter og dagpasienter.

Lovisenberg Lindring og livshjelp (LLL)

Ved LLL tilbys lindrende behandling, pleie og omsorg til kronisk syke, pasienter med kreft eller en annen alvorlig, kronisk lidelse og døende. Ivaretagelse av pårørende og etterlatte er en del av behandlingstilbudet. Les mer om tjenesten på egen nettside.

Etterlattekurs

Ved LLL tilbys også etterlattekurs med fokus på økt kunnskap og erfaringsutveksling med andre i samme situasjon. For mer informasjon og kontaktinformasjon se Lovisenberg sin nettside om etterlattekurs.

Diakonhjemmet sykehus

Prestetjeneste

Diakonhjemmet sykehus har tre prester og en diakon. De betjener sykehusets medisinske, kirurgiske og psykiatriske sengeposter, samt poliklinikkene, med sitt tilbud. For mer informasjon se egen nettside.

Sorgstøttetilbud

Et sorgstøttetilbud er nå utviklet ved  LMS (lærings- og mestringssenteret).  Tilbudet vil bestå av samlinger med ulike temaer, tre i høst 2024 og tre til våren 2025.  Ansatte ved sykehuset og/eller preste- og diakontjenesten vil bistå med faglig innhold.   

For mer informasjon kontakt Randi Sørland ved LMS på e-post: lms@diakonsyk.no», eller se egen nettside.

Oslo kommune

Psykososial akuttjeneste

Tjenesten er døgnåpen og jobber med helseproblemer, psykisk helse og selvmordsfare, rus, sosialtjeneste og kriser. Direkte kontakt med tjenesten på telefonnummer: 23 04 05 00.

For mer informasjon se tjenestens egen nettside.

Oslo kommunes kriseteam

Tjenesten sørger for at innbyggere og tilreisende i Oslo får akutt hjelp etter alvorlige og dramatiske hendelser. For mer informasjon se tjenestens egen nettside.

Øvrige tilbud

For nærmere informasjon om kommunens ulike tjenester knyttet til psykisk helsehjelp og kriseoppfølging se Oslo kommune sin egen nettside.

Menigheter, tro- og livssynssamfunn

Ahmadiyya moske: Furuset

Ønsker å bli kontaktet for å mobilisere lokale ressurser og hjelp.

Kontaktinformasjon: Telefon 94 21 27 25.

Thauheed moske: Nedre Prinsdal

Ønsker å bli kontaktet for å mobilisere lokale ressurser og hjelp.

Kontaktinformasjon: Telefon 95 08 07 62.

World Islamic Mission Moske: Grønland

Ønsker å bli kontaktet for å mobilisere lokale ressurser og hjelp.

Kontaktinformasjon: Telefon 90 24 82 01.

E-post: post@wim.no

Menigheter i Oslo

Enkelte meningheter driver sorggrupper og har mulighet for samtale med prest eller diakon. For nærmere informasjon om meningheter i nærheten av pasient og pårørende, besøk nettsiden til Den norske kirke.

Kirkens SOS

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. For mer informasjon besøk nettsiden til Kirkens SOS.

Sub scene- Ung sorg

UngSorg er et sorgstøttetilbud for ungdom i alderen 13-20 år som har mistet noen av sine nærmeste eller som er pårørende til noen som er alvorlig syk. Gratis tilbud som er livssynsåpent og drives av gatediakon. For mer informasjon se nettsiden til Ung i sorg.

Studentprestene

Har sorggrupper for studenter. Opptak er fortløpende og tilbudet er gratis. For mer informasjon se hjemmesiden til Studentprestene.

Organisasjoner

Barnekreftforeningen

Har årlig nasjonal samling for familier som har mistet barn. Har ulike aktiviteter i hele landet. For mer informasjon se nettsiden til barnekreftforeningen.

Foreningen for hjertesyke barn

Har sorgsamlinger for familier og foreldre. For mer informasjon se nettsiden til foreningen.

Ivareta: Pårørende berørt av rus

Organisasjonen tilbyr individuelle sorgsamtaler til etterlatte som har mistet en de er glad i knyttet til rusrelaterte dødsfall. Dette er ikke behandlingstilbud, men et tilbud om hjelp og støtte til selvhjelp. For mer informasjon se egen hjemmeside.

Kreftforeningen

Har tilbud til barn fra 6-16 år med alvorlig sykdom i familie, eller som har opplevd dødsfall. Foreningen har også egne online sorgkurs. For mer informasjon om sorgkurs se Kreftforeningens nettside om sorgstøttekurs eller Kreftforeningens nettside om barn og ungdom som pårørende.

LEVE: Landsforeningen for etterlatte ved selvmord

LEVE ble etablert i 1999 og er en frivillig organisasjon med fylkeslag og lokal aktivitet i hele landet. For informasjon om tilbud og lokale ressurser kan du lese mer om dette på organisasjonens egen hjemmeside.

Mental helse ungdom

Møtested i dronningensgate i Oslo for unge. Tjenesten består også av chattetjeneste på nett og mulighet for enesamtaler med veileder.
For mer informasjon se Mental helse ungdom sin egen nettside.

Pårørendesenteret i Oslo

Tilbyr råd og veiledning for pårørende. Rådgivere er fagpersoner med egen pårørendeerfaring. Senteret har ikke egen sorggruppe. For mer informasjon se senterets egen nettside.

Røde kors

Samtaletilbudet “kors på halsen” som er et anonymt samtaletilbud for unge opp til 18 år. For fullstendig oversikt over tilbud og kontaktinformasjon, se Røde kors sin egen nettside.

Ung kreft

Samtaletilbud hvor målgruppe er mennesker i alderen 15-35 år. Har støttegrupper for unge med kreft eller som har hatt kreft. For mer informasjon se Ung kreft sin egen hjemmeside.

Vi som har et barn for lite

Organisasjonen har helgesamlinger med sorgstøtte. For mer informasjon se organisasjonens egen nettside.

Stiftelser og foreninger

Frambu

Flere ulike tilbud til barn og voksne. For nærmere informasjon se Frambu sin egen nettside.

Nordre Aasen

Har egen barnepalliativ avdeling med ulike tilbud til barn og voksne. For mer informasjon se Nordre Aasen sin egen nettside.

Fransiskushjelpen

Har ulike sorggrupper, men ikke egne sorggrupper for barn og ungdom. For mer informasjon se Fransiskushjelpens egen nettside.

Landsforeningen for uventet barnedød (LUB)

Avholder sorggrupper for foreldre som har mistet et lite barn. For mer informasjon se hjemmesiden til foreningen. Foreningen driver også nettsiden ungdom og sorg, som har samlet ulike informasjon om sorg til ungdom.

For andre tilbud

Se nettsiden sorggrupper.no


Innspill på saken kan rettes til Regionalt palliativt team for barn og unge (PALBU), ved avdeling for barnemedisin på e-post: palbu@ous-hf.no