Hopp til hovedinnhold
Legg til favoritt

Klinisk observasjonskompetanse

Helsepersonell
Avhenger av hvordan kurset tas i bruk
Foto: Kompetansebroen

Denne digitale læringsressursen er laget for å være lett tilgjengelig, og som et supplement eller forberedelse til oppmøtebasert undervisning og praktisk ferdighetstrening innen klinisk observasjonskompetanse. Læringsressursen kan brukes til egen oppdatering, til gjennomgang i fellesskap, eller  i små grupper som kollegaveiledning på arbeidsplassen.

Ressursen er bygd opp etter ABCDE observasjonsmetodikk og er en innføring i systematisk pasientobservasjon. Det presenteres tekst og filmer som viser korrekt utførelse av utvalgte vitale målinger og handlinger i akutte/subakutte situasjoner.

Introduksjon til ABCDE

God observasjonskompetanse er særlig avgjørende for å kunne ivareta pasienter med stor kompleksitet i sin helsetilstand. Helsepersonell må ha tilstrekkelig observasjonskompetanse slik at forverring av alle tilstander raskt blir oppdaget, rett omsorgsnivå blir besluttet og adekvate tiltak iverksatt (Helsedirektoratet, 2020).

Pasientobservasjoner etter ABCDE prinsippet er en metodikk som hjelper deg som helsepersonell til å gjøre riktige observasjoner og tiltak til riktig tid.

Systematisk observasjon

Hvis du observerer personens tilstand systematisk etter ABCDE vet du at du oppdager de mest alvorlige avvikene først, og du kan iverksette de riktige tiltakene så raskt som mulig i rett rekkefølge! I denne læringsressursen vises også hvordan du observerer, måler verdier og utfører relevante tiltak.

Avvikende funn

Ved avvikende funn fra personens normalverdier, må du sørge for å varsle sykepleier og/eller lege, samt følge de retningslinjene for beredskap som er ved din avdeling/arbeidsplass. Gjør deg også kjent med rutiner for hvordan registrere/dokumentere målinger av vitale parametere.

Om kunnskapstesten

Repetisjonsoppgaven inneholder 34 spørsmål som er basert på læringsressursen Klinisk observasjonskompetanse og Fagkompendiet Grunnleggende ferdigheter Trinn 1 KlinObsKommune. 

Oppgavene er bygget opp som flervalgsoppgaver med ett eller flere riktige svar, og dra og slipp oppgaver. Les oppgavene nøye. Du får resultatet umiddelbart etter å ha svart på siste spørsmål.

Hvis du har mer enn 80 % av oppgavene riktig besvart, kan du få skrevet ut kursbevis. NB. Du må være innlogget med bruker på www.kompetansebroen.no når du gjennomfører testen, for å få kursbevis. Kursbeviset vil også være tilgjengelig på Min side på Kompetansebroen.

Hvis mindre enn 80 % av oppgavene er besvart riktig, har du mulighet til å ta testen flere ganger, inntil du har oppnådd 80 % riktig eller mer.

Du kan – for hver gang du har tatt testen – klikke på knappen Se fasit for å se svarene dine, og hva som er riktig/galt.

Viktige presiseringer

I filmene der utstyr benyttes er det med utgangspunkt i at utstyret er kalibrert og holdbarhetsdatoer er sjekket. God håndhygiene og renhold av apparater skal ivaretas både før og etter prosedyre/målinger.

Det finnes ulike apparater på ulike arbeidsplasser, men prinsippet i filmene er det samme. Opplæring i medisinsk teknisk utstyr må ivaretas gjennom retningslinjer for det enkelte arbeidssted. Gjør deg kjent med apparatene der du jobber og sørg for å få god opplæring i riktig bruk og eventuelle feilkilder ved apparatene.

Hvem har utviklet ressursen?

Læringsressursen er utviklet av Kompetansebroen i samarbeid med Utviklingssenter ved sykehjem og hjemmetjenester ved KlinObsKommune-prosjektet og Akershus universitetssykehus HF ved Simuleringssenteret (SimAhus).

KlinObsKommune er en modell basert på kunnskap og erfaringer fra kommunehelsetjenesten innen fagområdet klinisk observasjonskompetanse. 

SimAhus er et kompetansesenter som fremmer læring gjennom simulering og teamtrening i akutte medisinske tilstander hos barn og voksne ved sykehuset. Filmene er innspilt på Akershus universitetssykehus HF med statister fra SimAhus.

SimAhus er faglig ansvarlig og læringsressursen blir løpende oppdatert, minimum hvert andre år.

Kilder

Kunnskapsgrunnlaget for tekst og filmer er hentet fra VAR Healthcare, Legevakthåndboken, ©proAct course og Norsk Resucitasjonsråd (NRR).

Henvendelser vedrørende faglig innhold kan rettes til SimAhus på epost Fellesmail.SimAhus@ahus.no eller til Kompetansebroen på epost kontakt@kompetansbroen.no

preload imagepreload image